SPOEL 2023_Lineup_Greg Izor

Greg Izor

Amfitheater, 13.00 uur

Een mengelmoes van Louisiana-grit, Austin-soul en low-down Chicago-hitte, bluesharmonica-krachtpatser Greg Izor wordt erkend als een van de belangrijke nieuwe stemmen in de blues- en mondharmonicawereld. Met de release van verschillende veelgeprezen albums en opruiende live-optredens heeft hij zichzelf gevestigd als een kracht om rekening mee te houden.

The Tambles

Amfitheater, 14.45 uur

The Tambles hebben alles wat je in de late jaren ’60 hoorde, maar de liedjes zijn fris en de riffs heb je zeker nog niet eerder gehoord. Ze schieten heen en weer van country met een knipoog naar keiharde, slepende psychedelische garage met natuurlijk als uitgangspunt: rock ’n roll. Je kunt de aard nou eenmaal niet uit het beestje halen en in het geval van The Tambles moet je dat ook niet willen.

SPOEL 2023_Lineup_Ciao Lucifer

Ciao Lucifer

Amfitheater, 16.15 uur

Voor indiepop-duo Ciao Lucifer is het hoogste tijd om hun mannelijkheid te accepteren. "It’s too late to die young", maar we willen wel op onze manier volwassen worden. Hun songs zijn vrolijk en energiek. Pas als je beter gaat luisteren hoor je hoe ze hun demonen in de liedjes verweven hebben. "Als we mensen blij maken en kunnen laten dansen, dan is het wat ons betreft: mission accomplished.’’

SPOEL 2023_Lineup_Anneke van Giersbergen

Anneke van Giersbergen (en band)

Amfitheater, 18.00 uur

Bij het grote publiek is ze vooral bekend van haar deelname aan "de Beste Zangers" in 2021. Maar Anneke heeft al een lange en zeer indrukwekkende carrière achter zich.

Dertien jaar frontvrouw van metalpioniers The Gathering. Samenwerkingen aan met o.a. Anathema, de IJslandse folkgroep Árstíðir, Within Temptation, Ayreon mastermind Arjen Lucassen, Amorphis en Canadese metalgenie Devin Townsend. Twee nominaties voor een Edison Award. Een nummer 2 notering in de Album top 100 en een Buma ROCK! Exportprijs. En dit jaar staat Anneke van Giersbergen samen met haar band op SPOEL te rocken.

Spruijt & Opperman

Diverse plekken, 14.00, 15.30 & 17.15 uur

Carlie is de krullenbol in pak en Eva is die blonde in de jurk, met tatoeages. Zij leerde elkaar kennen tijdens hun studie aan de Dutch Academy of Performing Arts. Daar liep hun afstudeerproject uit tot de samenwerking: Spruijt en Opperman! Heb je hun theatervoorstelling ‘Zij en Ik’ niet gezien? Kom naar SPOEL, zodat ook jij kan zeggen: ‘Ik heb die meiden nog zien spelen toen ze nog niet wereldberoemd waren.’

SPOEL 2023_Lineup_Rick Snel

Rick Snel's Silent Disco

Bomvrij, 13.45, 15.30 & 17.00 uur

De Culemborgers onder ons kennen Rick Snel van zijn "We Love..." feestjes in de Gelderlandfabriek, gevuld met de grootste hits uit de 70's, 80's, 90's, 00's en 10's. Onder de naam Hidden Nature produceert Rick muziek voor films en organiseert hij concerten op bijzondere plekken. Op SPOEL staat hij weer op een bijzondere plek, namelijk in onze bomvrije bunker. Daar draait hij 3 Silent Disco sets vol summerbeats en houseclassics.

SPOEL 2023_Lineup_Midget Sjoelen

Midget Sjoelen

Landingsbaan, vanaf 13.00 uur

Een combinatie van midgetgolfen en sjoelen. Midgetsjoelen speel je op speciaal ontworpen sjoelbakken die allemaal een ‘handicap’ hebben. Zo is er de bak met een haakse hoek, de ‘Zig-zagbak’, de ‘Kegelbak’, de ‘Loopingbak’ en de ‘Schansbak’. Loop op SPOEL het parcours van 7 verschillende midgetsjoelbakken, ontworpen door Bas Kortmann, af en speel mee in de SPOEL Midgetsjoel toernooi.

SPOEL 2023_Lineup_Stok Paard Prins

Stok Paard Prins

Kop van Zuid, 14.00 & 15.30 uur

Tromgeroffel! Klaroengeschal! Heldhaftige gevechten! Gigantische kastelen! Prinsessen wakker kussen! Bruidsjurken! Ware liefde! Romantiek! Welkom in de zoete dromen van Stok Paard Prins.

Een sprookjesachtige en humoristische voorstelling over avonturen beleven, proberen, falen en opnieuw proberen. Over zoeken naar liefde. En die vinden op een plek waar je het eerst niet had verwacht.

SPOEL 2023_Lineup_Ab Marte

Ab Marte

LekArt, doorlopend

In het werk van Ab Marte worden vaak mens en dier op een verrassende manier verwerkt. "Mensen zijn de hoogst ontwikkelde diersoort. Wij beheersen de kunst van het manipuleren als geen ander. Van onze omgeving, maar ook van ons eigen soort. Hierin zijn wij uniek. Onbeheerste productie, overmatige consumptie, marteling, onderdrukking en zelfverrijking zijn hier voorbeelden van".

Op SPOEL zijn de werken 'Salto Mortale', 'Daar kun je mee thuiskomen', 'Money makes the rules' en 'Hollandse Nieuwste' te zien in het Atelier van Bomvrij Noord.

SPOEL 2023_Lineup_Waterwezen

Waterwezen (film)

LekArt, 13.00, 15.15 & 17.30 uur

De film Waterwezen van Nienke Jorissen zinspeelt op al de mythische personificaties die de mens bij de rivier bedacht, zoals Waternimfen, selkies en meerminnen, om dát wat ze niet begrepen te kunnen bevatten. Verhalen die van generatie op generatie zijn overgedragen. Jorissen stelt dat mensen zich herkennen in water, omdat ze zelf ook voor een groot deel uit water bestaan. Met deze film duiken we letterlijk en figuurlijk in de diepte van de rivier en leren we haar én onszelf wat beter kennen.

SPOEL 2023_Lineup_ChaOrde Reflect

ChaOrde Reflect

Observatorium, 13.45, 15.130 & 17.15 uur

Lotte Zuidema is een kunstzinnige vormgever. Zij betreedt de wereld op zoek naar verscholen magische wonderen zoals universele patronen en wijsheden, maar ook de onzichtbare wereld van het bewustzijn. Als afstudeerproject aan de HKU Product Design ontwikkelde Lotte ChaOrde Reflect, een draaiende kunstinstallatie dat de meest fysieke vorm aanneemt van chaos en orde.

Pak op SPOEL een koptelefoon bij dit kunstwerk en laat je leiden in meditatie door een persoonlijke ontdekkingsreis van deze twee elementen.

SPOEL 2023_Lineup_Vogelhuisjes

Verven voor de natuur

Observatorium, 14.30 & 16.15 uur

Veel verschillende soorten planten, vogels, dieren en insecten in de buurt maken de natuur sterker. En dat is fijn wonen. Jij kunt de natuur een handje helpen door een nestkastje op te hangen. Op SPOEL gaan we samen met een kunstenaar nestkastjes beschilderen. Welke vogel wil nou niet in zo’n hip huisje wonen?

Wil jij weten welke dieren, planten en beestjes er in de buurt leven? En ken jij de Big Five van Culemborg? Loop dan vooral even langs om een heel speciale Natuurkaart op te halen.

SPOEL 2023_Lineup_Tinaninani

Tinaninani

Observatorium, 13.00 uur

TiNaNiNaNi is een internationaal dansmimetheatergezelschap opgericht in 1997. Ze maken danstheaterstukken voor theaters en nevenvoorstellingen voor kinderen en volwassenen.
Ze werken met de combinatie van literatuur/poëzie en dans. Het zijn fysieke acteurs, dansers en muzikanten en streven ernaar om artistieke en ongebruikelijke ideeën op het podium te zetten. Het gaat om het delen van kunst.

SPOEL wordt mogelijk gemaakt door