Judy Blank

Amfi

Als Judy Blank je zou vertellen dat ze uit een of ander zuidelijk Amerikaans gehucht zou komen, zou je haar op d’r blauwe ogen geloven. Maar ze komt gewoon uit Utrecht, al ligt ze flink op koers om de wereld te veroveren met haar bluesy americanaliedjes. De broeierige hitsingle ‘Mary Jane’ werd uitgeroepen tot Topsong op Radio 2, ze deelde het podium met Seasick Steve en met haar folkballad ‘1995’ veroverde ze zelfs het hart van niemand minder dan Elton John.

Vorig jaar vertrok ze met haar laatste spaargeld naar Nashville, waar ze de studio in dook met producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, Rival Sons), wat resulteerde in de langverwachte nieuwe plaat ‘Morning Sun’. Een wonderschone mix van eigenwijze indiefolk, rootsy pop en hier en daar een snufje deltablues. Het album verscheen in september vorig jaar via V2/Munich Records, werd breed uitgemeten in de pers en tikte binnen een mum van tijd een miljoen streams aan op Spotify.

Ondanks haar nog jonge leeftijd heeft de vierentwintigjarige muzikante aan podiumervaring geen gebrek. De afgelopen jaren legde Blank vele pelgrimstochten af naar de Verenigde Staten, waar ze ruim de tijd nam te groeien en geïnspireerd te raken door de cultuur, de vroege folk uit de jaren ’70 en de sterke verhalen uit het diepe zuiden. Ze speelde in donkere koffiebarretjes in New Orleans, ruige clubs in New York en trad zelfs op in de Country Music Hall Of Fame in Nashville. In thuisland Nederland opende ze shows van moderne americanahelden als The Wood Brothers, Langhorne Slim en SUSTO en stond ze op festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop na de release van haar debuutplaat ‘When The Storm Hits’ in 2014, die werd opgenomen in het Utrechtse Kytopia.

Blank speelde vorig jaar de Ziggo Dome en festival Into The Great Wide Open plat, toerde met haar band door de popzalen van Nederland en debuteerde in januari op Noorderslag, waar haar liedje ‘1995’ door Het Algemeen Dagblad werd omschreven als ‘’het ontroerendste liedje van de Noorderslagavond’’. Blanks drijvende energie op het podium is aanstekelijk en ze schakelt moeiteloos tussen rauwe uptempo songs en minuscule liedjes die, gewild of ongewild, keihard binnenkomen. Je bent gewaarschuwd.

‘’This young girl sang some songs that made my heart drum. If she was anywhere around me, I’d go see her ev’ry night’’ – Seasick Steve
Online

Instagram, Twitter & Facebook: judyblankmusic
Spotify
youtube